در مرحله اول فایل کتاب توسط نویسنده تایپ و آماده می شود. ممکن است نویسنده صفحه آرایی کتاب را شخصا انجام داده باشد که در این صورت فرایند آماده شدن فایل به منظور چاپ سریع تر انجام خواهد گرفت اما بنا به هر دلیلی اگر صفحه آرایی انجام نشده باشد، پس از تحویل فایل کتاب به انتشارات، کارشناسان بخش مربوطه اقدام به برطرف نمودن مشکلات فایل خواهند نمود.
پس از اینکه فایل کتاب آماده گردید می بایست به انتشارات تحویل داده شود. به این منظور نویسنده با سرچ کردن درباره انتشاراتی های معتبر، موسسه ای را جهت همکاری انتخاب می کند و پس از موافقت و عقد قرارداد بین مولف و انتشارات، فایل کتاب را به آنها تحویل خواهد داد
پس از تحویل گرفتن فایل کتاب، کارشناسان به بررسی فایل کتاب می پردازند و چنانچه نیاز به طراحی و تصویر گری، ویراستاری، طراحی جلد کتاب باشد، همه نواقص را برطرف می کنند به این ترتیب فایل کتاب تنظیم می شود و از این پس روند اداری چاپ کتاب با هزینه پایین شروع می شود.
اولین مرحله اداری در جریان چاپ کتاب با هزینه پایین اخذ شماره شابک یا کد استاندارد بین المللی کتاب است. این کد به طور اختصاصی برای هر کتاب به صورت مجزا ارائه می شود.
فیپا یا فهرست نویسی صفحه اول کتاب شامل اطلاعاتی مانند سال چاپ، نام نویسنده یا نویسندگان، محل چاپ می باشد. به منظور دریافت فیپا، ناشر می بایست به سایت خانه کتاب ایران مراجعه کرده، اطلاعات لازم را تکمیل نماید و در نهایت فایل اصلی کتاب را به همراه شابک و سی دی تحویل دهد.
پس از درج شماره شابک و فیپا در صفحه اول کتاب، به منظور دریافت مجوز سوم یعنی مجوز ارشاد، ناشر باید سه نسخه از کتاب چاپ شده را به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تحویل دهد. کارشناسان بخش مربوطه به بررسی محتوای کتاب پرداخته و چنانچه ارزش های اخلاقی، سیاسی، عقیدتی و اجتماعی کشور در متن و طراحی کتاب حفظ شده باشد، موافقت خود را اعلام می کنند و مجوز مربوطه صادر خواهد شد.
با موافقت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دیگر ممنوعیتی برای چاپ کتاب وجود ندارد. ناشر می تواند در این مرحله از فرایند چاپ، کتاب را در نسخه های مختلف به چاپ برساند. بنابر اینکه هم هزینه های چاپ کاهش یابد و هم بازخورد میزان استقبال خوانندگان ارزیابی شود، بهتر است چاپ در تیتراژ کم انجام گیرد.
در مرحله آخر فرایند چاپ کتاب، تعداد تیراژ کتاب توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد بررسی قرار می گیرد. تعداد نسخه های چاپ شده باید با تعداد از قبل اعلام شده هماهنگ باشد. دریافت مجوز پخش از آن جهت اهمیت دارد که اگر ناشر بدون اخذ آن اقدام به عرضه کتاب در بازار نماید، تمامی نسخه های چاپ شده در صورت مشاهده جمع آوری خواهد شد.
معتبر بودن انتشارات و داشتن کادر مجرب مهمترین پارامتری است مدت زمان چاپ سریع کتاب را مشخص می سازد. اگر موسسه از نیروی کارآمد و حرفه ای برخوردار باشد، به احتمال زیاد فرایند چاپ در زمان تقریبی یک هفته الی ده روز انجام می گیرد. البته بسته به نوع روش چاپ، این مدت زمان متغیر است به طور مثال استفاده از روش افست برای چاپ کتاب در مقایسه با روش دیجیتال مدت زمان بیشتری را به خود اختصاص می دهد. توجه داشته باشید که در برخی موسسه های چاپ و نشر، چاپ کتاب فوری ممکن است در مراحل ویراستاری، طراحی جلد، صفحه آرایی، گرفتن مجوز های لازم ازجمله دریافت شابک، فیپا با تاخیر انجام شود و در نتیجه مدت زمان بیشتر از 1 ماه برای چاپ سریع کتاب مورد نیاز باشد.
خیر، هیچگونه محدودیت موضوعی در این زمینه وجود ندارد و کتاب با هر موضوعی اعم از موضوعات زیر در کوتاه ترین زمان ممکن و با پرداخت هزینه پایین قابلیت چاپ و نشر دارند.